Coronavirus

 

In verband met het Coronavirus zijn er veel maatregelen actief die ons leven beperken, ook voor wat betreft uitvaarten. Hier zullen wij vooral noemen wat wel kan en wat beperkt of niet mogelijk is.

 

De overledene kan gewoon thuis worden opgebaard, op een bed of in de kist. Net zo als u anders ook gedaan zou hebben. Op dit moment is het echter niet toegestaan om in verpleeg- en verzorgingshuizen iemand op te baren. Natuurlijk kunnen we de overledene wel overbrengen naar het woonhuis van een van de nabestaanden en de overledene daar opbaren, of overbrengen naar een uitvaartcentrum.

 

Wij maken altijd gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In verband met de geldende regels om de verspreiding van het coronavirus te beperken, beschermen wij ons ook in het contact met nabestaanden en zullen we bijvoorbeeld afstand houden.

 

Wij zullen er voor zorgen dat het lichaam van de overledene verzorgd wordt. Daarna kunt u als nabestaande de overledene gewoon aanraken. Het is wel belangrijk om goede handhygiëne toe te passen als u de overledene heeft aangeraakt. Een positief op Covid-19 geteste overledene is nagenoeg niet meer besmettelijk.

 

Als u mensen in de gelegenheid wilt stellen om afscheid van de overledene te nemen, doet u dat dan wel zo, dat er liefst nooit meer dan twee bezoekers tegelijkertijd zijn en zorgt u dat die 1,5 meter afstand van elkaar en van u nemen.

 

Bij een afscheidsdienst mogen momenteel maximaal 100 personen aanwezig zijn, dit is echter afhankelijk van de ruimte waarin het afscheid plaatsvindt, de 1,5 meter afstand van elkaar is bepalend voor het aantal gasten. Als u ziek bent en coronaverschijnselen heeft, is het niet verstandig om bij de afscheidsdienst aanwezig te zijn.

 

Hygiëne is essentieel in het bestrijden van de verspreiding van het virus. Regelmatig de handen goed wassen, is echt heel erg belangrijk. Ook iedere keer als u de overledene heeft aangeraakt: was uw handen!

Zorg ook voor goede hygiëne als de overledene thuis is opgebaard en mensen afscheid komen nemen: maak oppervlakken die zij aanraken, goed schoon. Ook bijvoorbeeld de rand van de kist.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.