Coronavirus

 

In verband met het Coronavirus zijn er veel maatregelen actief die ons leven beperken, ook voor wat betreft een uitvaart. Hier zullen wij vooral noemen wat wel kan en wat beperkt of niet mogelijk is.

 

De overledene kan gewoon thuis worden opgebaard, op een bed of in de kist. Net zo als u anders ook gedaan zou hebben. Op dit moment is het echter niet toegestaan om in verpleeg- en verzorgingshuizen iemand op te baren. Natuurlijk kunnen we de overledene wel overbrengen naar een van de nabestaanden thuis en de overledene daar opbaren.

 

Wij maken altijd gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. In verband met de geldende regels om de verspreiding van het coronavirus te beperken, beschermen wij ons ook in het contact met nabestaanden en zullen we bijvoorbeeld afstand houden.

 

Wij zullen er voor zorgen dat het lichaam van de overledene verzorgd wordt, mocht u daar bij willen zijn of willen helpen dan is dat nu weer toegestaan. Na de verzorging kunt u als nabestaande de overledene gewoon aanraken. Het is wel belangrijk om goede handhygiëne toe te passen als u de overledene heeft aangeraakt.

 

Als u mensen in de gelegenheid wilt stellen om afscheid van de overledene te nemen, doet u dat dan wel zo, dat er liefst niet te veel bezoekers tegelijkertijd zijn en zorgt u dat die 1,5 meter afstand van elkaar en van u nemen.

 

Bij een afscheidsdienst mogen momenteel maximaal 100 personen aanwezig zijn. Wel moet de ruimte geschikt zijn om aan de 1,5 meter regel te voldoen. Crematoria, kerken etc. zullen bepalen hoeveel personen er aanwezig kunnen zijn.

Voldoende afstand bewaren blijft dus belangrijk. Voldoende afstand is 1,5 meter afstand, maar dat geldt niet voor:

  • Personen die één huishouden vormen.
  • Kinderen tot 12 jaar.
  • Jongeren tot 18 jaar onderling (jongeren moeten wel anderhalve meter afstand houden ten opzichte van volwassenen die niet tot hun huishouden behoren).

Als u ziek bent en coronaverschijnselen heeft, is het niet verstandig om bij de afscheidsdienst aanwezig te zijn.

 

Hygiëne is essentieel in het bestrijden van de verspreiding van het virus. Regelmatig de handen goed wassen, is echt heel erg belangrijk. Ook iedere keer als u de overledene heeft aangeraakt: was uw handen!

Zorg ook voor goede hygiëne als de overledene thuis is opgebaard en mensen afscheid komen nemen: maak oppervlakken die zij aanraken, goed schoon. Ook bijvoorbeeld de rand van de kist.

 

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Maak een Gratis Website met JouwWeb